Hívjon minket a
+36 (1) 346 0460-as telefonszámon!
Írjon nekünk az
info@sonoexpert.hu címre!
Keressen fel minket!
1037 Budapest, Szépvölgyi út 39. Fsz. 4.

Tudástár - Gyermekortopédiai tanácsok

Gyermekortopédiai tanácsok

Gyermekortopédiai tanácsok

A terhesség alatt a kismamában a boldog várakozás mellett ott lappang az aggodalom is: vajon ép lesz-e a születendő kisbaba? Szerencsére a modern terhességi szűrővizsgálatok korán kiszűrik az esetleges méhen belüli elváltozásokat.

A csecsemő a születés után nem csak növekszik, de tovább folytatódik a fejlődése is.

A mozgató szervrendszer – mely áll a csontokból, ízületekből, ízületi szalagokból, izmokból – is óriási fejlődésen megy keresztül. A fejlődésben sok egyéni variáció figyelhető meg, melyek öröklött és szerzett tulajdonságokból adódnak. A külső körülmények, melyek a születés után hatnak a gyermekre, kedvezően vagy károsan befolyásolhatják ezeket a veleszületett adottságokat és a fejlődés menetét, eredményét.

Az egészséges mozgások megtanulásához, kivitelezéséhez az kell, hogy a mozgásban részt vevő elemek alakilag is és működésben is épek legyenek. Az alaki eltérések gátolhatják a normális mozgást, a működési zavarok alaki elváltozást okozhatnak.

Az édesanya igazi találkozása újszülött babájával akkor történik, amikor őt hazaviszi a kórházból. Az első önálló tisztába tevéskor, fürdetéskor vizsgálgathatja lábacskáit, gerincét, csípőjét, figyelheti fekvését és fejtartását. Az ép, egészséges csecsemőknél is adódhatnak olyan kisebb-nagyobb mozgásszervi, azaz ORTOPÉDIAI elváltozások, melyek nyugtalaníthatják a szülőket. Az ortopédiai vizsgálat feladata eldönteni, hogy ezek az elváltozások komolyak-e, igényelnek-e kezelést, vagy csak a méhen belüli fekvés múlandó maradványtünetei.

A köztudatban a korai ortopédiai vizsgálat legtöbbször a kötelező vagy ajánlott csípőszűrést jelenti, de a korrekt és szakszerű vizsgálathoz hozzátartozik a fej, a nyak, a gerinc, a lábak és a fekvési szokás megfigyelése is! Ezért az ortopédiai vizsgálatot nem pótolja, csak kiegészíti a csípők ultrahangos ellenőrzése.

Az ortopédiai vizsgálaton tanácsot kapnak arról, mit tehet a szülő azért, hogy az esetleg talált elváltozás – ferde fejtartás, ferde fekvés, csípőkötöttség vagy a lábak alaki eltérése – ne rögzüljön. A korai ellenőrzés már három hetes kortól elvégezhető, mert ekkorra már a kisbaba teljesen függetlenné vált a méhen belüli élettől. A visszarendeléssel, kontroll vizsgálattal nyomon követhető a javulás vagy romlás és meghatározható a szükséges kezelés menete. Az ortopéd orvossal való konzultáció választ adhat azokra a kérdésekre, melyekben bizonytalan a szülő: hogyan fektesse a kiscsecsemőt, viheti-e hordozókendőben, milyen babakocsit válasszon stb.

A kiscsecsemő regenerációs képessége hatalmas! Minél korábban kezdjük meg a helyes irányba való terelést, annál gyorsabban fog rendeződni az esetleges elváltozás és zavartalan lesz a kisbaba mozgásfejlődése.