Hívjon minket a
+36 (1) 346 0460-as telefonszámon!
Írjon nekünk az
info@sonoexpert.hu címre!
Keressen fel minket!
1037 Budapest, Szépvölgyi út 39. Fsz. 4.

Tudástár - Szonográfia 

Szonográfia

Magzati szívultrahang-vizsgálat:

A csecsemőhalandóságon belül jelenleg a két legfőbb kórokot a koraszülések és a fejlődési rendellenességek jelentik. Ez utóbbiak közül a legjelentősebb csoport a szív és a nagy erek kóros elváltozásai,amelyek a fejlődési rendellenességek okozta csecsemőhalandóság több mint egyharmadáért felelősek. Kromoszóma rendellenességgel fogant magzat esetében pedig akár 80 % is lehet a veleszületett szívbetegségek előfordulásának aránya.

A magzati szívultrahang a szív anatómiájának ellenőrzése mellett, a szívizom, a billentyűk, az áramlás, a szívritmus megfigyelésére is alkalmas, s így számos fejlődési rendellenességre fény derülhet.

A szív anatómiai vizsgálatának optimális ideje a várandósság 18 – 20. hete közé esik.
Bizonyos esetekben azonban – pl. orvosi javaslatra-, szükségessé válhat a terhesség ennél korábbi szakaszában is.

Magzati szív-ultrahangvizsgálat javallatai:

  • magzati ritmuszavar
  • általános magzati ultrahang vizsgálatnál egyéb fejlődési rendellenességet mutattak ki, vagy a szív fejlődési rendellenességének gyanuja merül fel
  • ultrahanggal megállapított egyéb eltérés: pl. kórosan sok vagy kevés magzatvíz, kóros magzati növekedés, folyadék a mellkasban, szívburokban
  • koraterhességben mért kóros áramlás (ductus venosus flow)

A magzati szív-ultrahang vizsgálat óriási gyakorlatot és alapos gyermek-kardiológiai szakorvosi ismereteket igényel.
Rendelőnkben a vizsgálatot Prof. Dr. Hajdú Júlia egyetemi tanár, Magyarország legismertebb magzati szívultrahang specialistája, a Semmelweis Egyetem Perinatális Intenzív Centrumának vezetője végzi, aki vezetőségi tagja a Magyar Szülészeti és Nőgyógyászati Ultrahang Társaságnak, munkássága során több tízezer magzati szív-ultrahang vizsgálatot végzett.

Biometria:

A magzati testrészek meghatározott síkban történő mérésével és az adatok összevetésével a növekedési eltérések kizárására törekszik.

CRL - az embryo ülőmagassága (12 – 13. terhességi hétig mérhető)
NT - tarkóredő
BPD - a két falcsont közötti távolság
OFD - homlokcsont és a tarkó közötti távolság
HC – fej körfogat
APD – a gerinc és a hasfal közötti távolság
TAD – az utolsó bordák közötti távolság
AC – has körfogat
FL – combcsont hossz.

Flowmetria – keringés vizsgálat:

Áramlási sebességet időben ábrázoló Doppler-sebességhullám elemzés. Az adatokat a köldökzsinór artériából, a magzati főverőérből, a magzati agyi verőérből és az anyai méhet ellátó artériából nyerjük.