Hívjon minket a
+36 (1) 346 0460-as telefonszámon!
Írjon nekünk az
info@sonoexpert.hu címre!
Keressen fel minket!
1037 Budapest, Szépvölgyi út 39. Fsz. 4.

Szolgáltatásaink - Ultrahang diagnosztika 

Ultrahang diagnosztika

Szülészet: 2D, 3D, 4D vizsgálatok, magzati és lepényi keringésvizsgálat, leletezés, "baba-mozi"
Nőgyógyászat: ultrahang diagnosztika, szinkódolt Doppler vizsgálat

Mit kell tudni az ultrahangvizsgálatokról?

Az ultrahangvizsgálat a modern orvostudomány egyik korszerű, nem invazív képalkotó eljárása, mely – mai tudásunk szerint – sem anyai, sem magzati ártalmat nem okoz.

Szülészeti ultrahangvizsgálatok

A terhesség alatt végzett ultrahang-szűrővizsgálatok célja a méhen belüli magzat fejlődésének nyomon követése, egyes fejlődési rendellenességek illetve egyéb, a magzat és/vagy az anya egészségét veszélyeztető állapotok felismerése.
Panaszmentes terhességben négy illetve öt ultrahang-szűrővizsgálat végzése ajánlható. Ezek révén a kóros állapotok közel 80 %-a a terhesség korától függően nagy valószínűséggel felismerhető.

0. szűrés (terhesség-megállapító ultrahang-vizsgálat). Időpontja – a terhes jelentkezési időpontjától függően – a terhesség 7-10. hete. Célja: a terhesség fennállásának bizonyítása, annak méhen belüli esetleg méhen kívüli elhelyezkedésének, élő voltának, korának megállapítása, illetve annak eldöntése, hogy egyes vagy többes fogamzásról van-e szó. Célszerűen hüvelyi vizsgálófejjel történik, mert az így kapott kép sokkal finomabb részletek elkülönítését teszi lehetővé, mint a hasi vizsgálat.

I. szűrés. Időpontja a terhesség 12-13. hete. Célja (az előzőeken túlmenően) a kóros koraterhességi állapotok, súlyos fejlődési rendellenességek felismerése. A vizsgálat általában hüvelyi és/vagy hasi vizsgálófejjel történik – hüvelyi vizsgálat esetén üres húgyhólyag mellett. A vizsgálat során megfigyelhető a méh üregében fejlődő embryo/magzat mozgása, szívműködése, meghatározhatók testméretei (ülőmagasság= fejtető-far-távolság, CTR).
A testméretek alapján határozzuk meg a terhesség korát. Amennyiben ez egybeesik a vérzéskimaradásból meghatározott terhességi idővel, úgy a szülés várható időpontja (ún. terminus) az utolsó rendes menstruáció első napjától számított 40. hét végére tehető. Ha a magzat nagysága a számított időtől jelentősen (több, mint egy héttel) eltér, a szülés várható időpontját az ultrahangvizsgálat alapján módosítjuk (ún. ultrahangterminus). Ezen vizsgálat során mérjük meg a magzati tarkótáji bőrredő vastagságát is („NT”), melynek célja magzati kromoszóma-rendellenességek (elsősorban a Down kór) korai kiszűrése.

II. szűrés. Időpontja a terhesség 18-20. hete. Ezen időponttól kezdve a szűrések hasi vizsgálófejjel történnek, de bizonyos, a belső méhszájhoz közeli részletek vizsgálata esetenként hüvelyi vizsgálatot is szükségessé tehet. Ez a szűrővizsgálat a normális fejlődés ellenőrzése szempontjából az egyik legfontosabb vizsgálat, mert a magzati szervek kialakulása ekkorra már nagyrészt befejeződik.

Az áttekintés során testtájanként vizsgáljuk a magzatot, meghatározzuk a lepény helyzetét, érettségét, a magzatvíz mennyiségét, a magzat aktuális elhelyezkedését. A magzat növekedésének, fejlődésének ellenőrzése a fej és a törzs átmérőinek (BPD, OFD ill. APD, TAD) és kerületének (HC ill. AC), valamint a combcsont (FL), esetleg a felkarcsont (HL) méreteinek meghatározásával történik.

III. szűrés. Időpontja a terhesség 30-32. hete. Célja elsősorban a magzat megfelelő ütemű fejlődésének ellenőrzése, és a késői magzati korban felismerhető fejlődési rendellenességek kórismézése.

IV. szűrés. Időpontja a 37-38. hét. Elsősorban a közeledő szülés számára szolgáltat hasznos információkat: a magzat méhen belüli elhelyezkedése, mérete, születéskor várható súly.

Magzati echocardiographia. A magzati szív részletes, speciális ismerteket, szakmai felkészültséget és megfelelő készüléket igénylő ultrahangvizsgálata. A vizsgálatra terhelő kórelőzmény, illetve az ultrahang-szűrővizsgálatok során a magzati fejlődés zavarának, vagy a szívműködés elégtelenségének gyanúja esetén kerül sor.

Színkódolt Doppler-áramlásvizsgálat (flowmetria). A terhes méhet ellátó anyai, illetve bizonyos magzati erek véráramlásának vizsgálata. A vizsgálat bármely terhességi korban indokolt lehet. Célja a magzat méhen belüli állapotának, illetve a méhlepény működésének megítélése.

Nőgyógyászati ultrahangvizsgálatok

Célja a belső női nemi szervek (méh, petefészkek, petevezetékek) áttekintése. Alkalmas élettani változások (peteérés) követésére, a kismedencei szervek kóros állapotainak felismerésére, az egyes betegségek kórlefolyásának ellenőrzésére. Hasi, vagy hüvelyi úton végezhető.
Az utóbbi évtizedben a női kismedence ultrahangvizsgálatában a hüvelyi vizsgálófejek alkalmazása terjedt el.
A módszer előnyei: a vizsgálófej magasabb frekvencián működik, ezért jobb a felbontóképessége, a kapott kép részletgazdagabb. A kismedencei szervek közvetlen közelről vizsgálhatók. A páciensnek nem kell telt húgyhólyaggal lennie (mint a hasi ultrahangvizsgálatnál), a vizsgálatot nem zavarja a hasfal vastagsága, heges volta, a gázos, telt belek.

A hüvelyi ultrahangvizsgálathoz a páciens üres hólyaggal érkezik. A vizsgálat háton fekvő helyzetben, vizsgálóágyon történik. Ez utóbbi esetben a csípő kellő megemelését ékpárnával biztosítjuk. Az ujjszerűen kiképzett vizsgálófejre ultrahang-géllel kitöltött védőgumit húzunk. Ezt kívülről is géllel vonjuk be, majd a vizsgálófejet óvatosan a hüvelybe vezetjük. A vizsgálat menetét a páciens a megfelelő helyzetben elhelyezett külön monitoron tudja követni.

Hasi ultrahangvizsgálattal nemcsak a kismedence, hanem az egész hasüreg vizsgálható, ezért olyankor jön szóba, ha a nőgyógyászati betegségről hüvelyi úton nem szerezhető kellő információ. A kismedencei szervek kellő ábrázolásához telt húgyhólyag szükséges. A vizsgálat háton fekvő helyzetben történik. A hasfal bőrét a vizsgálat előtt vízzel lemosható speciális géllel kenjük be, hogy a vizsgálófej és a bőr között légmentes, az ultrahang számára jól átjárható kapcsolat jöjjön létre.

Fontos hangsúlyozni, hogy a korszerű vizsgálókészülékek, jelentős szakmai tapasztalat és a nagyfokú gondosság ellenére sem lehetséges mindenkor, minden rendellenesség, kóros állapot teljes biztonsággal történő felismerése, illetve kizárása. Az ultrahangvizsgálat diagnosztikus hatékonysága az egyes elváltozások esetében eltérő, bizonyos rendellenességek rejtve maradhatnak.
Az ultrahangvizsgálat minden esetben lelet írásával zárul. A lelet értékelését a kezelőorvos végzi az összes klinikai és laboratóriumi lelet együttes figyelembe vételével, tehát az ultrahangvizsgálatot követően feltétlenül keresse fel kezelőorvosát.
A vizsgálatokon hozzátartozók részvételére és 3D, 4D felvételre is lehetőség adódik.